«Σύγχρονα» Ναρκωτικά

27 Σεπτ.

Τώρα τελευταία, κάνω αρκετές ρομαντικές σκέψεις σχετικά με την πολιτική. Για τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση που μπορεί να νιώθει κάποιος όταν μάχεται στη Βουλή για το πρόβλημα ενός συμπολίτη του. Ιδέες για τις οποίες θα έπρεπε να πιστεύω ότι δεν έχουν σβήσει παρά το σαθρό πολιτικό πελατειακό σύστημα της χώρας μας. Κι όμως έχουν καταφέρει τις ιδέες και τις ηθικές αξίες να τις μετατρέψουν σε παραμύθια. Κατάντησαν εμάς τους νέους, να ακούμε τη λέξη «πολιτική» και να κλείνουμε τα αυτιά μας. Ποια χώρα έχει προοδεύσει χωρίς τη ενεργή δράση της νεολαίας της; Χωρίς παιδεία, χωρίς κριτική σκέψη… Υψώνω φωνή απελπισίας και διαμαρτυρίας. Βλέπω συνομήλικούς μου βουτηγμένους σε βαθύ λήθαργο. Δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα μας. Δεν διαβάζουν, δεν βλέπουν, δεν νοιάζονται, μονάχα «τα σπάνε». Οι «αναισθησιολόγοι» φαίνεται ότι έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Παλιότερα μάς λέγανε ότι τα ναρκωτικά μαστίζουν τη νεολαία, σήμερα τα «σύγχρονα» ναρκωτικά έχουν πάρει πολλές μορφές γύρω μας. Χτυπάνε κατευθείαν στο μοναδικό φρούριο που μπορεί να παραμείνει απόρθητο, στο μυαλό μας. Τα M.M.E. καθημερινά διοχετεύουν στις φλέβες μας δόσεις αποπροσανατολισμού και προπαγάνδας. Σε εθίζουν σε αυτά και εσύ θες κι άλλο. Μέχρι να ακρωτηριαστείς πνευματικά και να μείνεις ανέπαφος με την πραγματικότητα. Το μοναδικό «όπλο» όμως, το οποίο δεν μπορεί κανείς να σου το κλέψει, είναι η γνώση. Γι’ αυτό και θα προσπαθούν συνέχεια να στην περιορίσουν ή ακόμα και να στην αφανίσουν. Δυστυχώς όμως η νεολαία δεν θωρακίζεται όσο θα έπρεπε για το μέλλον της. Η παιδεία μας, «παιδεύει»  αντί να εκπαιδεύει το μυαλό των μαθητών χωρίς να τους παρέχει ουσιαστικές γνώσεις. Στο σχολείο δεν καλλιεργείται καθόλου η κριτική σκέψη και στο πανεπιστήμιο καλείσαι να την εξασκήσεις. Αυτό κάνει την νεολαία πολύ πιο ευάλωτη και επιρρεπή στα «σύγχρονα» ναρκωτικά. Η χαριστική βολή έρχεται από τους νόμους του lifestyle, που καθιερώθηκαν την τελευταία δεκαετία για να αποτελειώσουν ό,τι μάς έχει απομείνει.

Κάποιος λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσει για την σωτηρία της νεολαίας μας, και την πνευματική αποτοξίνωση της, από όλα τα σκουπίδια που τής σερβίρονται καθημερινά. Στο έργο του «Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά», o Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει χαρακτηριστικά, «Ο πολιτικός οφείλει να μην διαφέρει σαν αντίληψη από τον καλλιτέχνη. Και στην αντίληψη του καλλιτέχνη ο αγώνας για τη σωτηρία του ανθρώπου είναι αγώνας για την ορθή έκφραση, και τίποτε άλλο». Λόγια προφητικά ή θέματα διαχρονικά;Άραγε πόσοι από τους σημερινούς πολιτικούς μας αγωνίζονται για την ορθή έκφραση, ή μάλλον, πόσοι αγωνίζονται για τη σωτηρία του ανθρώπου;Οι περισσότεροι πολιτικοί μας συνδέονται όντως με την έννοια του καλλιτέχνη, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά την τέχνη της υποκριτικής. Αυτό όμως είναι ένα άλλο μεγάλο, πολυσυζητημένο θέμα. Φαύλος κύκλος, λοιπόν…

*αναδημοσίευση από το protagon.gr

Ένα Σχόλιο προς “«Σύγχρονα» Ναρκωτικά”

  1. Mr WordPress 27 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 2:22 μμ #

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: