Μία κακή ομάδα

21 Δεκ.

Αυτές τις μέρες, μιλάω με αρκετούς φίλους που ζουν στο εξωτερικό για να ανταλλάξουμε τις χριστουγεννιάτικες ευχές. Φυσικά, συζητάμε και για τη ζωή μας, κάνοντας πάντα τις αναπόφευκτες συγκρίσεις (δυστυχώς) εις βάρος της Ελλάδας μας.

Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν έξω, όχι μόνο γιατί βρήκαν δουλειά και πληρώνονται καλύτερα, αλλά περισσότερο γιατί απολαμβάνουν μία ποιότητα ζωής η οποία είναι ανύπαρκτη πλέον εδώ. Όταν μιλάω για ποιότητα ζωής εννοώ απλά πράγματα, ασφάλεια, υγειονομική περίθαλψη και παιδεία (όχι παίδευση). Συζητώντας μαζί τους, καταλαβαίνω ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έστω και με λιγότερα χρήματα. Αρκεί βέβαια το κράτος να τούς διασφάλιζε όλα τα παραπάνω, τα οποία κατέληξαν να είναι προνόμια.

Είναι απλό. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, σε έναν τόπο που θα εφαρμόζονται οι νόμοι, σε έναν τόπο που θα μπορούν να τα μορφώσουν, σε έναν τόπο που θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Σε φυσιολογικές ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί μιλάνε για άτομα που δεν μένουν να βοηθήσουν την πατρίδα τους, σε τούτες τις δύσκολες στιγμές. Όμως, δεν είναι έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα… Και τι εννοώ; Έχοντας ζήσει μερικά χρόνια στο εξωτερικό, φέρω την εξής σημαντική εμπειρία. Στην Ελλάδα, συμβαίνει το εξής παράδοξο που μπορώ εξηγήσω καλύτερα με τη γλώσσα του ποδοσφαίρου.

Πολλές φορές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βλέπουμε νέους παίκτες οι οποίοι μεταγράφονται από νωρίς σε ξένες ομάδες. Εκεί που έπαιζαν απλά καλή μπάλα στις τοπικές ομάδες, ξαφνικά τούς βλέπουμε να εξελίσσονται ταχύτατα και να μαγεύουν τους ξένους φιλάθλους. Βλέπετε, στις ξένες ομάδες υπάρχουν καλύτεροι κυνηγοί ταλέντων, καλύτερες υποδομές, καλύτεροι managers και καλύτεροι συμπαίκτες. Αυτό το μείγμα χαρακτηριστικών είναι που κάνει επιτυχημένους τους παίκτες στο εξωτερικό. Προσέξτε όμως… Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες παίκτες δεν θα έρθουν να βοηθήσουν την Εθνική μας ομάδα και να παίξουν μπάλα γι’ αυτή, εφ’ όσον φυσικά κληθούν… Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει κάποιος να είναι ικανός να αναγνωρίσει το ταλέντο τους. 

Η Ελλάδα είναι μία ομάδα χωρίς διοίκηση, με κακό γήπεδο και απλήρωτους παίκτες. Εσύ θα έπαιζες σε αυτήν την ομάδα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: