«η λογική πίσω από τον έρωτα»

3 Μάι.

pink

Τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι περισσότερο διδακτικά και λιγότερο πρακτικά με το Digital Marketing, έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: In the end of the day, it’s all about (classic) Marketing. Και γιατί το λέω αυτό…; Γενικά, υπάρχει μία σύγχυση με το Digital Marketing, αρκετοί πιστεύουν ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το παραδοσιακό ή ότι ίσως ήρθε να αντικαταστήσει το ᾽᾽παλιό᾽᾽ μάρκετινγκ ή επίσης ότι το ᾽᾽νέο μάρκετινγκ είναι μόνο νούμερα και πωλήσεις῎.  Αυτές είναι μερικές από τις απόψεις που ακούω σε συναντήσεις και βλέπω σε παρουσίασεις.

Ποτέ δεν μου άρεσε να εκφράζω την διαφωνία μου πολύ γρήγορα και πριν ωριμάσει η σκέψη στον χρόνο. Ειδικά όμως τα τελευταία δύο χρόνια -που έκανα πολλά πράγματα παράλληλα- ασχολήθηκα αρκετά με το πεδίο του digital εντός και εκτός αμφιθεάτρων. Πιστεύω λοιπόν, ότι πλέον μπορώ να πω  «7-διαφωνώ απόλυτα᾽᾽, όπως θα έλεγα και σε κλίμακα Likert.

Τεκμηριώνοντας την άποψη μου συνοπτικά, ο πρώτος λόγος είναι ότι ένας πρωτοετής φοιτητής του μάρκετινγκ μπορεί εύκολα να αντιστοιχίσει το digital στο ᾽᾽P᾽᾽ της Προώθησης και όχι στην ευρύτερη στρατηγική. Εδώ τίθεται βέβαια και το μεγάλο θέμα της παιδείας Μάρκετινγκ στην Ελλάδα. Πόσοι άραγε digital marketers έχουν διδαχθεί έστω και ένα μάθημα Marketing…; Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο και να ξεπροβάλλονται καθημερινά νέοι όροι και νέα trends, το Μάρκετινγκ θα είναι η επιστήμη και το digital απλά ένα εργαλείο, που δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει μία ολόκληρη επιστήμη ή στρατηγική. Η αντίθετη άποψη είναι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα σαν να επιστρέφεις στα 1990’s και να λες ότι το Μάρκετινγκ είναι διαφήμιση ή να ισχυρίζεσαι ότι στο club κάνουν αληθινές Δημόσιες Σχέσεις στην πόρτα.

Το Μάρκετινγκ δεν είναι μόνο νούμερα, το Μάρκετινγκ δεν είναι μόνο ηλεκτρονικές πωλήσεις, το Μάρκετινγκ δεν είναι μόνο social media, το Μάρκετινγκ είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά… (αλλιώς δεν θα υπήρχαν περίπου 30 διαφορετικά μαθήματα Μάρκετινγκ στα πανεπιστήμια). Και σας το λέει ένας άνθρωπος που αγαπάει το Digital Marketing, γιατί αν δεν το αγαπούσα δεν θα το δίδασκα. Απλά, όταν την Δευτέρα πρωί κάνω διάλεξη «Ἀρχές Μάρκετινγκ» σε πρωτοετείς, βλέπω την ίδια λογική με αυτήν του «Digital Marketing» που κάνω σε φοιτητές MBA την Δευτέρα βράδυ.

Αισθάνομαι το χρέος απέναντι στην επιστήμη που αγαπώ και υπηρετώ, αυτήν την άποψη μου να την επικοινωνήσω περισσότερο και να την αναλύσω βαθύτερα στην επόμενη σειρά διαλέξεών μου με τίτλο, «η λογική του μάρκετινγκ πίσω από τον έρωτα για το ντίτζιταλ᾽᾽.

Γιατί όλοι μας όταν ερωτευόμαστε κάνουμε και λάθη αλλά πριν την απόλυτη τρέλα, (ίσως) μάς κρατάει η λογική…

Σάς περιμένω αυτήν την Τρίτη, στις 17.00, Δεριγνύ 12, Αίθουσα 12, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (στο μάθημα «Πολιτική Προϊόντος» της κ. Παπασταθοπούλου) να συζητήσουμε για Digital και Branding.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: